lauantai 9. heinäkuuta 2016

Ma Po tofu (麻婆豆腐)

Olen jaksanut taas aloittaa blogin päivittämisen... hmm parin vuoden tauon jälkeen. Todennäköisesti blogi päivittyy vastaisuudessakin epäsäännöllisesti kunhan löydän aikaa ja innostusta kokkailuun tai muuten vain aasialaisesta ruoasta kirjoitteluun.

Tänään on vuorossa sichuanilainen klassikko Ma Po doufu eli rokonarpisen vanhan tädin tofu (nimetty alkuperäisen keksijänsä mukaan, joka toimi ravintoloitsijana Chengdussa). Aidossa versiossa käytetään lisäksi fermentoituja mustapapuja, mutta ne ovat jääneet tästä ohjeesta pois saatavuusongelmien takia. Autenttista sichuanilaista ma po tofua luonnehtii polttavan tulisuuden lisäksi sichuanin pippurista saatava hapan mausteisuus. Tämä ohje ei kuitenkaan ole niin tulinen, että se olisi suomalaisille syömäkelvotonta.



Ma po tofu (neljälle):

  • 300 g porsaan jauhelihaa
  • 250 g tofua
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 1 tl inkivääriä jauhettuna tai tahnana
  • 1 tl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl Sichuanin pippuria
  • 1 tl sokeria
  • suolaan maun mukaan
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl kiinalaista chilipapukastiketta
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 tl tummaa soijakastiketta
  • 2 dl kananlientä (1 liemikuutio ja vettä)
  • 3 tl maissitärkkelystä 1/2 dl veteen sekoitettuna

1. Kuutioi tofu keskikokoisiksi kuutioiksi ja leikkaa kevätsipulin vihreä osa renkaiksi.
2. Paahda hieman Sichuanin pippuria kuivalla paistinpannulla alle minuutti miedolla lämmöllä.
3. Murskaa sichuanin pippurit morttellissa.
4. Paista jauhelihaa keskilämmöllä 3-4 minuuttia tai kunnes se ruskistuu. Lisää mustapippuri. Kun liha on kypsä, siirrä se odottamaan lautaselle mutta älä heitä öjyä pois pannulta.
5. Lisää hieman enemmän öljyä pannulle ja sen jälkeen chilipapukastike, inkivääri ja valkosipuli. Paista 1 minuutti sekoittaen.
6. Lisää pannulle takaisin paistettu jauheliha ja sekoita sitä kastikkeeseen.
7. Valmista kanaliemi lämmittämällä mikrossa 2 dl vettä, johon sekoitat yhden liemikuution. Lisää kananliemi, sekoita, ja lisää sitten tumma soijakastike ja seesamiöljy.
8. Kun seos kiehuu hieman, lisää tofu. Pienennä lämpöä ja anna kastikkeen kiehahtaa 3 minuuttia.
9. Jos käytät helposti murskautuvaa pehmeää tofu, ravistele pannua hieman tai sekoita lastalla hyvin varovasti, ettei tofu rikkoudu.
10. Lisää maissitärkkelysseos, jotta kastike suurustuu.
11. Lisää puolet kevätsipuleista ja paista puoli minuuttia. Siirrä sen jälkeen lautaselle.
12. Lopuksi koristele ruoka kevätsipulirenkailla ja sichuaninpippurimurskalla. Tarjoile riisin kanssa.

1 kommentti:

  1. Hyvä, että aloitit kirjoittelun taas! Olen selaillut muutamia laatimisia reseptejä ja mitä tähän asti olen kokeillut ruoka on aina ollut hyvää. :)

    VastaaPoista