tiistai 4. maaliskuuta 2014

Tom Yam -keitto (ต้มยำ)





Blogi on takaisin toiminnassa entistäkin paremman kameran kanssa. Uuden kameran kunniaksi voikin yrittää tehdä mahdollisimman värikästä ruokaa, joka on ilo sekä ihmis- että mekaaniselle linssille. Näin talvella olen ihastunut thairuokiin, sillä niiden värit ja tulisuus tasapainottavat vähälumisen ja tylsän talven ankeutta.

Tom Yam on kirkaslimeinen thaikeitto, joka klassikkona tunnetaan ympäri maailmaa. Kirjaimellisesti tom yam tarkoittaa tulista ja hapanta, kyseessä on siis thaimaalainen versio myös Kiinassa tunnetusta mausteisen happamasta keitosta. Tom yam kung eli tom yam -keitto katkaravuilla on keiton kaikkein kuuluisin versio kiitos Thaimaan turismin. Nykyisin keittoon on suosittua myös lisätä hieman chilitahnaa, jotta punainen väri vielä korostaisi keiton tulisuutta (sitä ei tosin tässä reseptissä käytetä). Oma versio tänään on kuitenkin ns. tom yam kai eli tom yamia kanan kanssa. Ajattelin tulevaisuudessa tarjota tätä ruokaa tosin myös vegaanikaverilleni, sillä kuten kaikesta thairuoasta tästäkin saa helposti täysipainoisen kasvisversion ottamalla kalakastikkeen pois ja korvaamalla kanan tofulla.

Pientä tieteellistä spekulaatiota on myös ilmassa tom yam -keiton terveellisyyttä: sen suosiota on osittain pidetty syynä Kakkois-Aasian vähäiseen suolistosyöpäesiintyvyyteen. Se nimittäin sisältää niin paljon terveellisiä yrttejä ja kasviksia (lähde: BBC)

Tom yam -keitto (kuudelle)


  • 4 sitruunaruohon vartta
  • 5 cm inkivääriä
  • 5 kaffirlimetin lehteä
  • 1 kokonaisen limen mehu
  • 2-3 thaichiliä
  • 1 tomaatti
  • 1 sipuli
  • 3 kevätsipulin vartta
  • 1/2 rasia herkkusieniä
  • 400 g kanaa tai tofua
  • 1 paprika
  • korienteria koristeluun
  • 2,5 rkl kalakastiketta (vegaaniversiossa voi jättää pois)
  • riisnuudelia tarjoiluun

    Liemi:
  • 1 l kanalientä tai kasvislientä (1 l vettä + puolikas liemikuutio) 

1. Huuhdo kaikki kasvikset ja sienet.
2. Viipaloi tomaatti lohkoihin, halkaise sienet, kuori ja viipaloi inkivääri, suikaloi paprika ohuiksi suikaleiksi ja pilko sipuli ja chili. Revi kuivatut limetin lehdet pieniksi ja leikkaa kevätsipulinvarret n. 2 cm paloiksi.
3.Leikkaa sitruunaruohosta varret ja kova juuriosa pois. Kuori ensimmäinen kova kerros pois. Silppua ruoho sen jälkeen pieneksi. Kuutio myös kana tai tofu.
4. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää liemikuutio.
5. Lisää keittoon sitruunaruohomurska, kaffir-limetin lehdet ja inkivääri. Nauti keittiöön leviävästä sitruunaisesta tuoksusta!
6. Kun vesi kiehuu, lisää kanapalat tai tofupalat.
7. Kaada joukkoon chilit ja purista limetin mehu.
8. Lisää kalakastike ja sekoita.
9. Lisää sienet, paprika ja sipuli. Kiehuta edelleen keskilämmöllä.
10. Lisää lopuksi korianteri, kevätsipuli ja tomaattilohkot.
11. Tarjoile keitettyjen riisinuudelien kanssa kulhoista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti