keskiviikko 13. elokuuta 2014

Sichuanin munakoisoa, tofua ja vihreitä papuja (四川茄子, 豆腐 和菜豆)

"Keisarille kansa on taivas, mutta kansalle ruoka on taivas" -kiinalainen sananlaksu

Blogi on ollut valitettavasti tauolla koko kevään ja kesän muiden kiireiden takia, mutta palailee toivottavasti nyt aktiivisemmin ruutuihinne taas kesällä. Jos lukijoita on vielä jäljellä!




Loppukesän avaa itäkiinalainen perusruoka, sichuanilaista munakoisoa, tofua ja vihreitä papuja eli Sichuan qiezi, doufu huo caidou (kirjaimellisesti munakoison poika, käynyt papu ja vihannespavut). Sichuanin alueen itäkiinalaiset ruoat ovat tunnettuja tulisuudestaan eli runsaan chilin ja valkosipulin käytöstä. Autenttiset sichuanilaiset ruoat olisivat oikeastaan niin tulisia, ettei niitä pystyisi tottumaton edes syömään. Tämä on siis laimennettu versio.



Kao shan pavut tarkoittavat ns. kuivana keitettyjä papuja, mikä tarkoittaa, ettei papuja ole keitetty liemessä tai vedessä. Reseptiä voi käyttää myös muissa vihanneksissa kuten okrassa tai parsassa. Sichuanilaisen mausteiden munakoison voi tarjota kylmänä tai kuumana. Molemmat reseptit ovat kirjasta The practical encyclopaedia of Asian cooking (Morris ja Hsiung).

Asunto tuoksuu taivaalliselle tämän ruoan jälkeen!

Sichuanin munakoisoa, tofua ja vihreitä papuja (neljälle - kuudelle) 


  • 2 munakoisoa, yhteensä n 600 g
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl chilijauhetta tai hiutaleita
  • suolaa ja pippuria
  • seesaminsiemeniä koristeluun
  • jasmiiniriisiä tarjoiluun


Kastike:

  • 1 tuore chili
  • 2 valkosipulin kynttä tai 2 tl valkosipuli murskaa
  • 1 rkl soijaa
  • 1 rkl kiinalaista riisiviinietikkaa


Pavut ja tofu:

  • 1 paketti tofua
  • 450 g vihreitä papuja pakasteena tai tuoreena
  • 4 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 tl sokeria
  • Suolaa ja mustapippuria


Munakoisot

1. Leikkaa munakoisot paloiksi, laita ne lautaselle ja pirskottele niiden päälle suolaa. Jätä odottamaan 15-20 minuutiksi.
2. Aloita munakoisojen vetäytyessä riisin keittäminen. Paloittele chili ja valkosipuli.
3. Kuumenna öljy wokissa. Lisää chili ja valkosipuli ja kuumenna hetkisen.
4. Lisää kuumaan, mausteiseen öljyyn munakoisonpalat ja paista hämmentäen 2-3 minuuttia kunnes munakoisot ovat hieman pehmentyneet ja ruskistuneet.
5. Lisää soija ja viinietikka sekä hieman vettä.
6. Laita isolle lautaselle odottamaan.

Pavut ja tofu

1. Leikkaa pavut, jos ostit ne tuoreina, kuutioi tofu ja kuori ja paloittele inkivääri.
2. Kuumenna öljy wokissa ja heitä tofu ja pavut sekaan. Paista 1-2 minuuttia kunnes tofu ruskistuu hieman ja pavut vähän pehmenevät.
3. Lisää inkivääri sekaan ja paista vielä n. minuutti, jotta pavut maistuvat. Lisää soijakastike, suola ja sokeri.
4. Siirrä pavut ja tofu lautaselle ja tarjoile riisin ja munakoisojen kera.


2 kommenttia: