tiistai 9. heinäkuuta 2013

Mainio Ma Po tofu (麻婆豆腐)

Ma Po tofu on yksi tunnenuimpia kiinalaisia ruokia, minkä takia onkin kummallista, että sitä näkee aika harvoin Suomessa pikaruokakiinalaisten take away -listoilla. Sen alkuperä on länsi-Kiinassa Sichuanin maakunnassa, joka on tunnettu tulisista ruoistaan. Maakunnan pääkaupungissa Chengdussa piti ravintolaa nainen, jonka kasvoissa oli rokonarpia. Hän keksi ravintolassaan ruokalajin ja antoi sille myös nimensä, siitä siis Ma Po.

Ma Po tofulle on tyypillistä pistävän karvaat, turruttavan polttavat mutta raikkaat maut, jotka aidossa kiinalaisessa versiossa tulevat sichuanin pippurista, chilistä sekä doubanjian- ja douchi -kastikkeista, jotka sisältävät fermentoituja chilejä ja mustapapuja. Yleensä ruokalajiin kuuluu myös jauhettua porsaanlihaa, mutta  korvasin sen kasvisversiossa suomalaisilla suppilovahveroilla.



Ma Po tofu (neljälle)

1 paketti kiinteää tofua
1 punainen tuore chili
3-4 kevätsipulin vartta
2 dl suppilovahveroita (voi korvata myös paketillisella herkkusieniä tai siitakesieniä)
1 tl sichuanin pippuria
2 rkl chilipaputahnaa (tai kiinalaista doubanjiang -chilipaputahnaa)
2 rkl japanilaista misoa (tai kiinalaista makeaa douchi -mustapaputahnaa)
3 valkosipulinkynttä
4 cm inkivääriä
Tarjoiluun riisiä

Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, lietoa sieniä hetki. Paloittele tuore chili, inkivääriä, valkosipuli ja kevätsipulinvarret. Kuutioi tofu. Paloittele käyttämäsi sienet. Kuumenna öljyä pannulla ja paista ensin inkivääriä, chiliä ja valkosipulia hieman antaaksesi makua. Lisää sen jälkeen tofu ja paista kullan ruskeaksi. Kaada sekaan sienet ja sichuanin pippuri. Sekoita myös maustekastikkeet ruoan joukkoon ja laita sekaan hieman vettä. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä. Laita vielä lopuksi paloiteltu kevätsipuli ja sekoita.

Ruoka on valmis syötäväksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti