keskiviikko 21. elokuuta 2013

Chow mein (炒麵): paistetut nuudelit

Chow mein tarkoittaa kantonin kiinaksi kirjaimellisesti paistettuja nuudeleita. Tyypillisesti se sisältää kanaa ja vihanneksia paistettujen nuudelein kanssa soijakastikkeella maustettuna. Chow meinistä on kehittynyt erilaisia versioita kaikkissa maailman kolkissa, jotka ovat vain jotenkin altistuneet kiinalaisten ja kiinalaisen ruokakulttuurin läsnäololle. Ruoka on tunnettu hieman erilaisina muunnoksian esimerkiksi Japanissa (yakisoba), Intiassa ja Yhdysvalloissa, jossa se on yksi suosituimpia kiinalaisten ravintoloiden ruokia. Ruokalajin juuret ovat Etelä-Kiinasta, josta suurin osa ulkomaille muuttaneista kiinalaisista siirtolaisista oli lähtöisin etenkin 1900-luvun alku- ja keskivaiheilla. Chow mein kuuluu ns. länsimaalaistuneen kiinalaisen keittiön alakategoriaan, koska kiinalaisten maastamuutto ulkomaille ja ruoan suosio ravintolaruokana ovat tehneet siitä klassikon. Se on myös erityisen hyvä arkiruoka, koska sitä on helppo ja nopea valmistaa isojakin määriä kerralla ja siihen voi laittaa melkein mitä vain lihaa ja kasviksia.



Salaatinelehdet eivät perinteisesti kuulu kiinalaiseen ruokakulttuuriin eivätkä kattaukseen, mutta niitä sattui olemaan kasvimaalla. Pahoittelen myös, että ainesosakuva puuttuu tästä bloggauksesta, koska unohdin ottaa sen ennen kuin oli liian myöhäistä.

Chow mein (neljälle)

  • 150 g vehnänuudeleita
  • loraus seesamiöljyä
  • 400 g kanansuikaleita
  • 1 paprika
  • 1 porkkana
  • 2 kevätsipulin oksaa
  • 1 iso sipuli
  • mustapippuria
  • kourallinen cashwepähkinöitä
  • 1 dl vihreitä papuja (jos sattuu löytymään jääkaapista, kuten meillä)

Marinadi:
  • 1 tl kiinalaista viisimaustejauhetta
  • loraus tummaa soijakastiketta
  • 1 rkl chilikastiketta
  • 1 rkl maissijauhoa

1. Kaada kanan suikaleet astiaan ja sekoita marinadiainekset joukkoon. Sekoita kunolla. Jätä odottamaan jääkaappiin vähintään 20-30 minuutiksi.
2.  Keitä nuudelit pussin ohjeen mukaan.
4. Pieni kaikki vihannekset suupaloiksi. (Jos käytät papuja, ryöppää niitä ensin kiehuvassa vedessä).
5. Valuta kypsät nuudelit ja huuhtele kylmässä vedessä. Lisää joukkoon loraus seesamiöljyä, jotta nuudelit eivät tartu toisiinsa.
6. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kana ja paista paloja käänellen kuumalla lämmöllä, kunnes kana ruskistuu. Lisää vihannekset ja paista nopeasti, kunnes ne ovat al dente eli vain hieman kypsentyneitä ja rapeita. Lisää lopuksi pähkinät.
7. Lisää keitetyt nuudelit pannuun ja sekoita. Paista vielä alle minuutti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti