tiistai 22. lokakuuta 2013

Tsukimi udon eli täysikuun nuudelit (月見うどん)

Kesällä tein ensimmäisen versioni japanilaisesta tsukimi udonista eli kirjaimellisesti kuunkatselu-udonnuudelikeitosta. Se oli maultaan ihan ookoo, muttei täysin onnistunut "kuun" eli keltaisen kanamunan suhteen. Keitin kanamunaa nimittäin silloin liikaa ja rikoin sen suoraan nuudeleiden päälle. Tällä kertaa keitin munan erikseen japanilaisella "uppomuna" tyylillä, mikä teki munasta löysän ja sai sen säilyttämään kauniin keltuaisen värinsä. Lisää tästä varsinaisessa ohjeessa.

Tsukimi udon on perinteisesti keskisyksyn ruokaa, ja sitä valmistetaan täyden kuun aikaan (kananmunan keltuainen symbolisoi siis kuuta, jota katsellaan). Koska rakastan ruokaa, jolla on romanttinen nimi ja koska nyt sattui olemaan keskisyksy ja kaikenlisäksi täysikuu, tsukimi udon sopi loistavaksi illallisvalinnaksi.






Tsukimi udon (kolmelle) 
shiitakkeita, sokeriherneitä, nuudelia, dashijauhetta,
soijakastiketta ja miriniä
  • 100 g udon-nuudeleita
  • 50 g shiitakesieniä
  • 50 g sokeriherneitä
  • 3 kanamunaa
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • (norihiutaleita koristeluun)
Liemi:
  • 2 rkl ruskeaa sokeria
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl miriniä
  • 6 dl dashi-lientä
1. Huuhtele sokeriherneet ja shiitakkeet. Leikkaa shiitakkeet puoliksi.
2. Valmista liemi keskikokoisessa kattilassa. Kaada kattilaan soijakastike, mirin ja sokeri ja sekoita vispilällä. Lisää sen jälkeen dashiliemi (6 dl vettä ja dashiliemijauhetta).
3. Kuumenna liesi ja anna kiehua hiljalleen. Pidä liesi pienellä lämmöllä, jotta liemi ei jäähdy, kun valmistelet muita aineksia.
4. Kuumenna pannu ja paista siinä herneitä ja sieniä, kunnes ne ovat ruskistuneet.
5. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdyttele kylmän veden alla.


Kanamunan keittäminen: 
Valmis "onsen tamago" -muna

1. Kanamuna keitetään japanilaisella onsen tamago -tyylillä (kirjaimellisesti kuuman lähteen muna), joka muistuttaa uppomunan keittämistä. Kanamunan kuuluu jäädä löysäksi tässä ruokalajissa (vrt. keltainen kuu), joten sitä ei keitetä koko ajan kiehuvassa yli 100 asteisessa vedessä.
2. Keitä n. 8 dl vettä vedenkeittimessä tai kattilassa.
3. Kun vesi kiehuu täysillä, laita munat toiseen tyhjään kattilaan tai muuhun kuumaa vettä kestävään astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle.
4. Lisää veteen 1 rkl maissitärkkelysseosta (1 rkl vettä ja 1 rkl tärkkelystä), mikä estää vettä tiivistymästä munan ympärille. Laita kansi päälle.
5. Anna munien seisoa kuumassa vedessä 15 minuuttia. Älä keitä.
6. Ota munat pois ja jäähdyttele niitä kylmän veden alla. Kun rikot munan, sisällön pitäisi valua ulos kuoresta kauniina ja ehjänä. 

Kokoa lopuksi annos niin, että laita kulhon pohjalle nuudeleita, kaada liemi päälle, sen jälkeen shiitakesienet ja sokeriherneet ja lopuksi uppokeitetty muna. Riko valmis muna syömäpuikoilla, jotta keltainen väri pääsee oikeuksiinsa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti