keskiviikko 21. elokuuta 2013

Chow mein (炒麵): paistetut nuudelit

Chow mein tarkoittaa kantonin kiinaksi kirjaimellisesti paistettuja nuudeleita. Tyypillisesti se sisältää kanaa ja vihanneksia paistettujen nuudelein kanssa soijakastikkeella maustettuna. Chow meinistä on kehittynyt erilaisia versioita kaikkissa maailman kolkissa, jotka ovat vain jotenkin altistuneet kiinalaisten ja kiinalaisen ruokakulttuurin läsnäololle. Ruoka on tunnettu hieman erilaisina muunnoksian esimerkiksi Japanissa (yakisoba), Intiassa ja Yhdysvalloissa, jossa se on yksi suosituimpia kiinalaisten ravintoloiden ruokia. Ruokalajin juuret ovat Etelä-Kiinasta, josta suurin osa ulkomaille muuttaneista kiinalaisista siirtolaisista oli lähtöisin etenkin 1900-luvun alku- ja keskivaiheilla. Chow mein kuuluu ns. länsimaalaistuneen kiinalaisen keittiön alakategoriaan, koska kiinalaisten maastamuutto ulkomaille ja ruoan suosio ravintolaruokana ovat tehneet siitä klassikon. Se on myös erityisen hyvä arkiruoka, koska sitä on helppo ja nopea valmistaa isojakin määriä kerralla ja siihen voi laittaa melkein mitä vain lihaa ja kasviksia.



Salaatinelehdet eivät perinteisesti kuulu kiinalaiseen ruokakulttuuriin eivätkä kattaukseen, mutta niitä sattui olemaan kasvimaalla. Pahoittelen myös, että ainesosakuva puuttuu tästä bloggauksesta, koska unohdin ottaa sen ennen kuin oli liian myöhäistä.

Chow mein (neljälle)

  • 150 g vehnänuudeleita
  • loraus seesamiöljyä
  • 400 g kanansuikaleita
  • 1 paprika
  • 1 porkkana
  • 2 kevätsipulin oksaa
  • 1 iso sipuli
  • mustapippuria
  • kourallinen cashwepähkinöitä
  • 1 dl vihreitä papuja (jos sattuu löytymään jääkaapista, kuten meillä)

Marinadi:
  • 1 tl kiinalaista viisimaustejauhetta
  • loraus tummaa soijakastiketta
  • 1 rkl chilikastiketta
  • 1 rkl maissijauhoa

1. Kaada kanan suikaleet astiaan ja sekoita marinadiainekset joukkoon. Sekoita kunolla. Jätä odottamaan jääkaappiin vähintään 20-30 minuutiksi.
2.  Keitä nuudelit pussin ohjeen mukaan.
4. Pieni kaikki vihannekset suupaloiksi. (Jos käytät papuja, ryöppää niitä ensin kiehuvassa vedessä).
5. Valuta kypsät nuudelit ja huuhtele kylmässä vedessä. Lisää joukkoon loraus seesamiöljyä, jotta nuudelit eivät tartu toisiinsa.
6. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kana ja paista paloja käänellen kuumalla lämmöllä, kunnes kana ruskistuu. Lisää vihannekset ja paista nopeasti, kunnes ne ovat al dente eli vain hieman kypsentyneitä ja rapeita. Lisää lopuksi pähkinät.
7. Lisää keitetyt nuudelit pannuun ja sekoita. Paista vielä alle minuutti.





lauantai 17. elokuuta 2013

Bukkake udon (ぶっかけうどん)

Bukkake tarkoittaa japaniksi roiskiminen, kaataminen tai heittäminen. Tämä ruokalaji onkin saanut nimensä tavasta, jolla kastike kaadetaan nuudeleiden ja muiden ainesten päälle, siinä missä tavallisesti kastike kaadetaan kulhoon ensimmäiseksi ennen nuudeleita. Ruoka on tyypillinen kesäruoka, sillä se tarjoillaan kylmänä. Vaikka helteet ovat ohi, bukkake udon maistuu sadepäivän lounaanakin.


Bukkake udon (kahdelle)

  • 100 g udonnuudeleita
  • 2 tl wakamemerilevää kuivattuna
  • 5 cm pala valkoista retikkaa tai daikonretikkaa 
  • 2 tl inkivääritahnaa tai raastettua inkivääriä
  • 2 kevätsipulin vartta
  • seesaminsiemeniä


Liemi:

  • 3 dl vettä
  • 1 tl dashijauhetta
  • 2,5 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl miriniä

1. Revi kuivattu wakamemerilevä käsin pienemmiksi paloiksi, jotta merilevä on helpompi syödä. Liota sitä sen jälkeen kädenlämpöisessä vedessä muutama minuutti, kunnes levä aukeaa.
2. Silppua kevätsipulinvarsi renkaiksi ja raasta retikka
3. Tee kaksi pehmeäksi keitettyä munaa mikrossa: laita kumpikin muna erillisiin pieniin kulhoihin. Painele reikiä keltuaisiin haarukalla poistaaksesi munan pinnassa olevan jännitteen, jottei muna räisky mikrossa. Peitä kulhot vielä kelmulla estääksesi munien potentiaalista sotkemista lämmittäessä. Laita vuorotellen kanamunat mikroon 600 watin teholle ja lämmitä 30 sekuntia. Jätä valmiit pehmeäksi keitetyt munat odottamaan.
4. Valmista liemi. Kaada kattilaan vesi, mirin ja sokeri. Keitä keskilämmöllä.
5. Kun vesi kiehuu hieman, lisää soijakastike ja dashikastike. Jätä liemi odottamaan ja jäähtymään.
6. Keitä nuudelit. Kun ne ovat valmiit, huuhtele niitä kylmässä vedessä ja hankaa käsin poistaaksesi tärkkelystä.
7. Kokoa annokset kulhoihin: aloita lisäämällä pohjalle keitetyt ja jäähdytetyt nuudelit, lisää päälle retikkaraaste, inkivääritahna, merilevä, muna, kevätsipulisilppu ja hieman seesaminsiemeniä. Kaada lopuksi päälle viilennyt liemi ja nauti.



perjantai 9. elokuuta 2013

Japanilaisen keittiön perusaineksia

Puolialaston kokki -blogissa on hyvä ja kattava kirjoitus thairuoan perusaineksista ja siitä, kuinka niitä saa Suomesta. Päätin tämän inspiroimana tehdä pienen johdatuksen japanilaisen ruoan perusaineksiin ja niiden saatavuuteen. Olen valinnut tähän vain kaikkein perusteellisemmat ainekset, joiden saatavuus Suomessa vaihtelee helposta mahdolliseen ja jotka muodostavat perusmaut japanilaiseen ruoanlaittoon ja erottavat sen naapurimaista. Olen jättänyt pois sellaiset japanilaisessa keittiössä leimalliset ja tärkeät ainekset kuten esimerkiksi natto eli käyneistä soijapavuista tehty tahna, mitsuba-persilja, taro-peruna tai lootuksenjuuri, koska niitä on Suomessa vain harvoin tarjolla ja erityisesti Helsingin ulkopuolella ei juuri koskaan. Koska japanilaisen ruokakulttuuri on hyvin rikasta, japanilaisen ruoanlaiton perusaineksista riittäisi ainakin kolmeksi blogikirjoitukseksi, joten halusin myös tietoisesti rajata listani vain välttämättömimpien ainesten esittelyyn.


Udon 

Udon on paksua vehnänuudelia, jota tarjotaan erilaisten keittoruokien kanssa ja jonka historia jountaa juurensa joidenkin tutkijoiden mukaan keskiajalle asti. Udon taikina koostuu vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta. Talvisin udonia on perinteisesti syöty kuumana, kesäisin kylmänä. Yleensä sitä ostetaan kaupasta tuoreena tai kuivattuna paketissa, mutta sitä on mahdollista tehdä myös itse vehnäjauhoista. Sen voi korvata tavallisilla nuudeleilla.

Tyypillisiä ruokia:
Kitsune udon
Bukkake udon
Tsukimi udon

Mistä löytää?
Tokyokan -kaupasta Helsingistä
Kuivattuna aasialaisista etnisistä kaupoista
Yutaka Udonnuudeli 250 g (joistakin suurimmista marketeista)


.
Kombulevä 

Kombulevä on rakkolevän sukulainen, jota on syöty itä ajat koko Itä-Aasiassa. Suurin osa japanilaisesta kombusta viljellään nykyään Hokkaidolla, maan pohjoisimmalla saarella. Levä sisältää luonnostaan mm. jodia ja glutamaattia (aminohappo), jotka antavat sille umamin maun, yhden viidestä japanilaisen keittiön perusmauista, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna maukasta makua. Kombu on yleinen osa liemiä, erityisesti japanilaisten peruskeittolientä, dashia. Pala kombua liotetaan kiehuvaan veteen, ja kun se on pehmennyt ja päästänyt makua, se noukitaan pois syömäpuikoilla. Jos levää ei ole saatavilla, sen voi jättää pois.

Tyypillisiä ruokia:
Misokeitto
Dashiliemi
Sushiriisi

Mistä löytää?
Hyvinvarustetut aasialaiset kaupat
Luontaistuotekaupat
Punnitse & Säästä
Algamarin kombulevä 100 g (Ruohonjuuren verkkokauppa)




Misotahna 

Misoa valmistetaan fermentoimalla soijapapuja riisin, ohran ja suolan kanssa. Misoa on useaa lajiketta, joista yleisimpiä ovat valkoinen ja punainen miso. Valkoinen miso on makeampaa ja sitä on fermentoitu suhteessa suuremman riisiannoksen kanssa kuin punaista misoa, joka on voimakkaampaa. Punaisella misolla on pidempi käymisaika ja sen fermentoimiseen on käytetty enemmän viljaa kuin valkoisen. Kuvassa oleva pussi on valkoista misoa. Misoa käytetään keittoliemissä ja marinaadeissa. Koska siinä on paljon proteiinia, omega 3 ja 6 happoja ja mineraaleja, se oli feodaaliajan Japanissa tärkeä ravinnonlähde. Mison makua ei oikeastaan korvaa mikään, mutta jos sitä ei millään ole saatavilla, sen voi hätätilanteessa korvata lorauttamalla ruokaan lisää soijakastiketta.

Tyypillisiä ruokia:
Misokeitto
Misoramen
Useat marinadit

Mistä löytää?
Yutaka Miso keittotahna 90 g (Prismat ja Citymarketit)
Punnitse & Säästä
Clearspringin ruskea riisimiso 300 g (Ruohonjuuren verkkokauppa)
Luontaistuotekaupat
Aasialaiset kaupat (yleensä kaikkein edullisin hinta, mutta saattaa sisältää väriaineita eikä niin laadukasta kuin kalliimpi miso)

Dashi 

Dashi on lientä, jota on perinteisesti saatu keittämällä vedessä kombu-merilevää ja katsuobushi-kalahiutaleita. Nykyään on suosittua ostaa valmista dashijauhetta, josta saa keittoliemen minuutissa (kuvassa). Se on tärkeä aines monissa japanilaisissa keitoissa ja antaa ruokiin umamin maun. Jos dashia ei ole saatavilla (tai jos olet kasvissyöjä), sen voi jättää kokonaan pois tai tarvittaessa keittää liemi pelkästä kombu-merilevästä.

Esimerkkiruokia:
Misokeitto
Tsukimi udon
Bukkake udon
Monet keittoruoat ja padat

Mistä löytää?
Suurimmat aasialaiset ruokakaupat (esim. Vii Voan)
Tokyokan-kauppa
Jos et halua käyttää valmista liemijauhetta, Tokyokanista voit ostaa myös kombulevää ja kuivattuja katsuo-kalan hiutaleita eli katsuobushia, josta voit keittää itse liemen.



Riisiviinietikka

Riisiviinietikka on kaikille kotisushikokeille varmasti tuttu sushiriisin tärkeinpänä mausteaineksena. Se on tehty fermentoidusta riisiviinistä ja on paljon laimeampaa kuin länsimaalainen etikka. Sen voi korvata tavallisella viinietikalla, jota on laimennettu sekoittamalla veteen.

Tyypillisiä ruokia:
Sushiriisi
Keitot, padat ja haudutetut ruoat
Tan tan men nuudelikeitto

Mistä löytää?
Yutaka Japanilainen riisiviinietikka 150 ml
Blue Dragon Japanilainen riisiviinietikka 150 ml 
Markettien ja päivittäistavarakauppojen Aasia-osastoista
Aasialaisista kaupoista



Mirin-riisiviini

Mirin on saken kaltaista riisiviiniä, mutta siinä on vain vähän alkoholia ja enemmän sokeria, joten se soveltuu ruoanlaittoon. Miriniä käytetään liemissä ja marinaadeissa ja sen voi paremman puutteessa korvata lisäämällä hieman sokeria valkoviiniin.

Tyypillisiä ruokia:
Tan tan men nuudelikeitto
Tsukimi udon
Bukkake udon
Gameni-pata
Tamagoyaki-munakas
Melkein kaikki kastikkeet ja liemet

Mistä löytää?
Yutaka Mirin makea riisiviini 150 ml
Blue Dragon Mirin riisiviini 150 ml
Markettien ja päivittäistavarakauppojen Aasia-osastoista




Wasabi

Wasabi on toiselta nimeltään maustekrassi tai japaninpiparjuuri ja kaikki tuntevat siitä tehdyn vihreän tahnan sushin kylkiäisenä. Wasabikasvi kasvaa Japanissa luonnonvaraisena jokien rannoilla, mutta sitä myös viljellään maassa erityisissä kasvibiologisissa laboratirioissa. Sushin kanssa tarjottava vihreä tahna saadaan raastamalla kasvin juurta. Koska wasabin kasvattaminen on työlästä ja aikaa vievää, aito wasabi on hyvin kallista, ja tavallinen kaupallinen wasabitahna onkin yleensä vihreäksi värjättyä piparjuurta.

Tyypillisiä ruokia:
Sushi
Sashimi

Mistä löytää?
Yutaka Wasabi piparjuuritahna 43 g
Blue Dragon Wasabitahna 45 g
Markettien ja ruokakauppojen Aasia-hyllyiltä
Aasialaisista ruokakaupoista
Bionan luomu Wasabi-piparjuuritahna 50g (Ruohonjuuren verkkokauppa)




Nori

Norimerilevä on varmasti yksi tutuimpia japanilaisia aineksia ainakin kaikille sushin ystäville. Se on myös terveellistä, koska se sisältää jodia, rautaa, kuitua ja proteiinia. Levä kuivataan arkeiksi paperinvalmistusta muistuttavassa prosessissa ja paahdetaan sen jälkeen rapeaksi. Noria myydään myös hiutaleina.

Tyypillisiä ruokia:
Onigiri
Sushi
Nuudelikeitoissa lisäkkeenä

Mistä löytää?
Punnitse & Säästä (myös hiutaleina)
Luontaistuotekaupat
Yutaka Nori merilevä 11 g
Blue Dragon Sushinori 10 kpl
Markettien ja kauppojen Aasia-osastot



Wakame

Wakamemerilevää on meriviljelty Japanissa 700-luvulta asti ja nykyään sitä viljellään myös Ranskassa ainoana länsimaana. Kuten muuillakin merilevillä, sillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia terveyteen sen sisältämien omega 3 happojen, jodin ja kalsiumin ansioista. Wakamea myydään kuivattuna pusseissa ja sitä tulee liottaa kädenlämpöisessä vedessä n.10 minuuttia, kunnes levä laajenee ja aukeaa. Ennen liottamista levä kannattaa leikata palasiksi, jotta se on helpompi syödä.

Tyypillisiä ruokia:
Misokeitto
Bukkake udon
Salaatit ja keitot

Mistä löytää?
Punnitse & Säästä
Sanchin Wakame-merilevä 100g (Ruohonjuuren verkkokauppa) 
Luontaistuotekaupat
Aasialaiset ruokakaupat (ehdottomasti edullisin hinta-laatusuhde)


Muita japanilaisen keittiön ainesosia, joita on vaikea tai mahdoton saada Suomesta ja niiden korvaavuuksia:

Daikon-retikka

Daikon, toiselta nimeltään mooli tai valkoinen retikka on iso ja maultaan mieto aasialainen retikka. Sen siemeniä saa myös Suomesta ja sitä voi kasvattaa kesällä, mutta silti sen saatavuus ja suosio ovat maasamme vielä heikkoja. Suomessa tunnetaan sitäkin paremmin daikonin serkku, punainen retiisi. Keitoissa ja padoissa daikonin voi yrittää korvata muilla juureksilla kuten nauriilla tai palsternakalla tai pienellä valkoisella retikalla, jos sitä on sadonkorjuuaikaan saatavana. Päällisenä tai koristeena nuudelikeitossa sen voi korvata inkiväärillä.

Tyypillisiä ruokia:
Padat, keitot ja salaait
Bukkake udon
Gameni-pata

Mistä löytää?
Suurista aasialaisista ruokakaupoista vaihtelevasti (esim. Vii Voan tai Aseanic Trading Helsingissä)
Tuoreena satunnaisesti kesällä Hakaniemen torilta
Itse kasvattamalla
Elokuun alussa ruokakaupoista saa joskus myös daikonin lähisukulaista, pientä valkoista retikkaa


Konnyaku

Konnyaku on hyytelöä, jota saadaan Aasian subtrooppisissa osissa kasvavasta konnyac-kasvin juuriosasta. Kasvia kutsutaan myös paholaisen kieleksi sekä voodoo liljaksi sen kukan liljamaisen ulkonäön takia. Juuriosasta tehdään jauhoja, joita keitetään vedessä ja myöhemmin värjätään hyytelön valmistamiseksi. Konnyaku tarkoittaa kirjaimellisesti japaniksi jamssikakkua. Se on hyvin tärkkelyspitoista ja sitä käytetään Japanissa oden-patoihin sekä shiratakinuudeleiden valmistukseen. Sitä voi käyttää myös vegaanisena vaihtoehtona mereneläville tai lihalle.

Tyypillisiä ruokia:
Japanilaiset hot pot padat

Mistä löytää?
Tokyokan -kaupasta Helsingistä




Shirataki

Shirataki on äsken esitellystä Konnyaku-hyytelöstä tehtyjä nuudeleita. Oikeastaan tämä ruoka-aine pitäisi siirtää helposti saatavien japanilaisten ainesosien listalle, sillä nuudeleiden saatavuus on parantunut huomattavasti. Ne olivat pitkään lähes tuntematonta Suomessa eikä niitä saanut kuin Helsingin japanilaisesta Tokyokan-kaupasta. Karppaamisvillityksen innoittamana niitä on kuitenkin voinut tilata jo vähän aikaa joistakin terveystuotteisiin erikoistuneista nettikaupoista, sillä niissä ei ole juuri lainkaan hiilihydraatteja eikä kaloreita kuten ei konnyakuhyytelössäkään. Nyttemin shiratakia on näkynyt myös luontaistuotekaupoissa ja jopa Kaisaniemen K-marketissa. Shirataki on siis hiilariton vaihtoehto pastalle tai nuudeleille. Voit korvata tavallisilla vehnänuudeleilla.

Tyypillisiä ruokia:
Sukiyaki

Mistä löytää?
Tokyokan-kauppa Helsingissä
Luontaistuotekaupoista
Shirataki nuudelit 200g (Fitnesstukun verkkokauppa)


Aito ramennuudeli


Erityisesti angoamerikkalaisessa kulttuurissa ramenista on tullut synonyymi pussiin tai kuppiin pakatulle pikanuudelille.  Japanissa ramenilla viitataan kuitenkin itse kiinalaistyyppisiin vehnänuudeleihin, mutta myös niistä tehtyihin keittoruokiin, joissa niin liemi kuin päällisetkin ovat usein tarkoin mietittyjä ja suuritöisiä kokonaisuuksia. Aito ramen koostuu venhnäjauhoista, suolasta, vedestä ja kansuista, joka on alkaalisuolaa sisältävää vettä. Kansui antaa nuudeleille kauniin keltaisen värin sekä rouskuavan koostumuksen. Suomesta kansuita ei saa kuten mistään ei myöskään tuoreita ramennuudeleitakaan. Jos ramenia haluaa valmistaa kotikonstein, kansuin voi korvata ruokasoodalla. Tuoreen ramenin sijaan meillä on tyydyttävä pussinuudeleihin.

Tyypillisiä ruokia:
Ramen-keitot



Tässä esille tulleiden erikoisempien aineiden lisäksi japanilaiset käyttävät ruoanlaitossa myös paljon suomalaisesta näkökulmasta epäeksoottisempia ainesosia kuten porkkanaa, kurkkua, lohta ja muita kaloja, sianlihaa, naudanlihaa, kanaa, kevätsipulia, pinaattia, kaalia, tofua, bambunversoja ja inkivääriä. Niitä kuitenkin saa lähes jokaisesta kaupasta, joten en kokenut tarpeelliseksi mainita niitä erikseen. Huomioitavaa on myös, että soijakastikkeena olisi aidon maun saavuttamiseksi hyvä käyttää japanilaistyylistä soijakastiketta, kuten esim. Kikkomania.

Lähteitä ja lisälukemista:

Yukiko Duke: Viisi aasialaista keittiötä (Sitruuna, 2008)
Machiko Yamada: Japanilainen keittokirja (WSOY, 2004)
Englanninkielinen Wikipedia: Japanese cuisine

Valokuvien lähteet:

Kaikki kuvat ovat ottamiani, paitsi vaikeiten saatavissa olevien ainesosien kuvat. Niiden lähteet ovat seuraavat:

Daikon: Wikipedia
Konnnyaku: Wikipedia
Shirataki: The Airy Way -blogi
Ramen: Kitchenmusings.com

Misokeitto (味噌汁) tofulla

Keittiöni on näin kesällä tainut siirtyä melkein kokonaan Japanin puolelle. Senpä takia olikin korkea aika esitellä blogissani eräs japanilaisen keittiön suurimmista ja vanhimmista klassikoista: misokeitto eli miso shiru. Japanissa keittö on yleinen lounasruoka ja riisin kanssa tarjoiltuna se on perinteinen aamupala. Misokeiton uskotaan vähentävän rintasyövän riskiä (BBC News, 18.7.2003) ja misotahnassa itsessään on paljon proteiinia ja omega 3 ja 6 rasvahappoja. Miso olikin tärkeä ravintoaineiden lähde muinoin feodaalisessa Japanissa.

 

Länsimaalaisille tutuin misokeitto on sushiravintoloissa usein tarjottava versio, johon kuuluu wakamemerilevää, tofua ja kevätsipulia. Misokeitolla ei kuitenkaan ole yhtä ainoaa oikeaa tai vakiintunutta valmistustapaa vaan siitä on kotimaassaan useita eri variaatioita vaihdellen paikkakunnan ja vuodenajan mukaan. Pienin yhteinen nimittäjä onkin dashiliemi eli kalasta ja merilevästä keitetty liemi ja misotahna. Koska japanilaiset syövät vuoden ajan mukaan, kauden vihannekset kuten valkoinen jättiläisreitikka, perunat, sienet, sipuli sekä kala tai liha ovat myös yleisiä aineksia misokeitossa. Porsaanlihamisokeitto on oma ruokalajinsa (tonjiru). Monia aineksia ei ole kuitenkaan tapana laittaa samaan keittoon, vaan yleensä lisätään jotakin kelluvaa (kuten merilevä) ja jotakin uppoavaa kuten peruna tai tofu.

Tyypillinen tapa nauttia misokeitto on juoda liemi ja noukkia kiinteät ainekset syömäpuikoin. Omassa versiossani kuitenkin söin ihan vain lusikalla.

 Misokeitto (kahdelle) 


  • 100 g pehmeää tofua
  • 2 teelusikallista kuivattua wakamemerilevää
  • 1 kevätsipulin varsi tai pala purjon vihreää osaa
  • 1 rkl misotahnaa
  • 1 tl dashilientä (koska dashi sisältää jauhettua kalaa, voit jättää liemipohjan pois, jos olet kasvissyöjä ja keittää liemen pelkästä kombumerilevästä)
  • 3 dl vettä
  • pala kombumerilevää (ei pakollinen)

1. Kuutio tofu hellävaraisesti, varo ettei se rikkoonnu. Silppua kevätsipuli mahdollisimman pieneksi renkaiksi. 
2. Keitä vesi kattilassa ja lisää kombumerilevä. Anna sen pehmetä ja päästää makua veteen, siirrä sen jälkeen pois. Kaada dashijauhe veteen.
3. Lisää wakamemerilevä ja anna sen pehmetä ja avautua.
4. Vähennä lämpöä hellan pienemmille asteille ja lisää misotahna. Laita misotahna pieneen siivilää ja vatkaa sitä hitaasti lusikalla, kunnes se on liuennut liemeen, näin ei jää paakkuja.
5. Huom. Misotahnaa ei saa keittää, sillä keitettäessä sen maku pilaantuu! 
6. Lisää  tofu ja kevätsipuli, anna hautua n. minuutti hyvin pienellä lämmöllä

Tarjoile sellaisenaan esimerkiksi kevyenä lounaana, keitetyn riisin kanssa tai lisäkkeenä sushille ja vihreälle teelle.


maanantai 5. elokuuta 2013

Tofu-avokadosalaatti

Tänään keittiössä vieraili No Recipies blogin tofu-avokadosalaatti seesaminsiemenillä. Tämä japanilaistyylinen resepti on loistava kevyt lounas kuumiin kesäpäiviin. Japanilaistyylisen ruoasta tekee seesamin ja pehmeän tofun käyttö. Minulla ei ollut varastoissani kevätsipulia, jota olisi tullut alkuperäiseen ohjeeseen, joten korvasin sen kotiyrttitarhasta löytyvällä rucolalla.



Tofu-avokadosalaatti (neljälle)

     
  • 200g pehmeää tofua
  • 2 avokadoa
  • kouralinen korianteria
  • kourallinen rucolaa
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl sitruunamehua
  • reilusti suolaa

1. Valuta kuutioitua tofua lävikössä puolesta yhteen tuntiin. Muuten salaatista tulee vetistä.
2. Avaa avokado, poista kivi, kuori ja pilko. Lisää sitruunamehua avokadoviipaleille estämään hedelmän tummumista.
3. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa, pirskottele päälle seesaminsiemenet ja yrtit. Varo, ettei pehmeähipiäinen tofu murskaannu sekoitusvaiheessa. Tarjoile heti.