keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Sandran ja Sailan syksyinen juureslounas ja salaatti

Olin muutama viikko sitten kaverillani ja hänen kämppiksellään kylässä. Teimme makuhermoja hivelevää kasvisruokaa, jossa pääosassa olivat kotimaiset juurekset ja salaatti. Melkein kuin suoraan mainekkaasta, helsinkiläisestä Silvoplee-kasvisravintolasta. Vaikka kyseessä ei olekaan aasialainen ruoka, teen poikkeuksen ja jaan sen silti blogissani. (Kotimaisia juureksia pidetään yleensä tylsinä, mutta maustaminen ja lisukeruoat voivat tuoda niihin suorastaan aasialaista syvyyttä ja eksotiikkaa).

Tämän ruoan valmistelussa ja punajuurten keittämisessä menee yli tunti, joten ruoka ei ole kiireisen kokkaajan kotiruokaa!


Inkiväärissä paistettuja juureksia, keitettyä punajuurta ja valkosinihomejuustoa sekä salaattia 

Kasvislounas (kahdelle):

Punajuuret:

  • 500 g tuoreita punajuuria (ei säilöttyjä)
  • suolaa keittämiseen
  • Valkosinihomejuustoa tarjoiluun

Juurespaistos:

  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 3 tl inkivääritahnaa
  • suolaa

Salaatti:

  • 1 kesäkurpitsa
  • Juustoportin brändy-pahkinä -juustoa (mutta myös mikä tahansa muukin juusto käy)
  • 2 tomaattia
  • kourallinen tuoretta pinaattia
  • 1 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
  • 1 tl etikkaa
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä
  • puolikas kurkku
  • hyppysellinen persiljaa


Punajuuret:

1. Laita punajuuret suolaveteen kiehumaan. Älä kuori ennen keittämistä, sillä kuori irtoaa paljon helpommion kypsistä punajuurista.
2.Punajuurten keittoaika vaihtelee 45-60 minuuttin. Kun juurekset kiehuvat, alenna virtaa keskilämmölle, laita kansi päälle ja seuraa kiehumista. Kokeile haarukalla kypsyyttä ja kaada lopuksi vesi pois.
3. Kuori punajuuret ja viipaloi ne.

Juureshöystö:
1. Sillä aikaa kun punajuuret kypsyvät, voit valmistella muita aineksia. Kuori porkkana ja palsternakka ja viipaloi ne. Viipaloi myös juurespataan tuleva kesäkurpitsa.
2. Lämmitä öljyä pannulla ja paista juureksia. Lisää ensin porkkana, sen jälkeen palsternakka ja lopuksi nopeasti kypsyvä kesäkurpitsa.
3. Lisää inkivääritahna ja suola, sekoita ja kypsytä vielä pari minuuttia.



Salaatti:
1. Valmistele myös salaattiainekset: paloittele juustokuutio ja kesäkurpitsa. Lohko tomaatti pieniin paloihin. Viipaloi kurkku. Huuhtele pinaatit.
2. Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla pannulla ilman öljyä muutama minuutti, kunnes ne tulevat tummiksi.
3. Sekoita salaatin ainekset isossa kulhossa ja lisää seesaminsiemenöljy ja etikka.

Kokoa kaikkia kolmea ruokaa lautasellesi ja nauti elämyksestä :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti